ХОЛЕРА— це небезпечне захворювання, яке може спричиняти важку гостру водянисту діарею зі зневодненням.

Людина може захворіти на холеру після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

Холера вражає як дітей, так і дорослих і може призвести до смерті протягом декількох годин, якщо її не лікувати. Однак, у багатьох людей захворювання минає безсимптомно або з легкими чи помірними симптомами.

 

Зазвичай, симптоми з’являються від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води.

Якщо в немовляти водяниста діарея, продовжуйте грудне вигодовування.

Якщо немовля на штучному вигодовуванні, продовжуйте годування сумішшю на додаток до РПР, але використовуйте лише чисту воду для приготування суміші. Варто годувати з чашки та ложки замість пляшечки, адже якщо її не очистити належним чином у сосці можуть розмножуватися бактерії.

Зверніться по невідкладну медичну допомогу, якщо у вас або в когось, за ким ви доглядаєте, є ознаки сильного зневоднення, такі як неможливість пити, сонливість і темна сеча.

Сильне зневоднення може призвести до смерті, якщо його не лікувати, особливо в дітей чи літніх людей.

Щоб не захворіти на холеру:

Холера легко піддається лікуванню. Більшість людей успішно вилікуються за допомогою швидкого введення розчину для пероральної регідратації (РПР).

Якщо у вас або в когось, за ким ви доглядаєте, є діарея, блювання або зневоднення, дайте їм безпечну воду та розчин для пероральної регідратації (РПР). Якщо ви сумніваєтеся в безпеці води, доведіть її до кипіння перед вживанням. Або ж використовуйте бутильовану воду.

РПР можна придбати в аптеках у вигляді пакетованого саше готового до змішування з водою або розчину суміші оральних регідратаційних солей. Ви також можете приготувати РПР вдома.

У жодному разі не вживайте лікарських засобів, що зупиняють перистальтику кишківника, адже це може призвести до посилення інтоксикації й динамічної кишкової непрохідності.

Як приготувати розчин для пероральної регідратації в домашніх умовах:

Продовжуйте приймати РПР повільно й невеликими ковтками після кожного випорожнення рідким калом, аж поки діарея не зникне.

Не рекомендується в цей час вживати підсолоджені газовані напої, солодкі соки, солодкий чай, особливо дітям.

5 кроків до безпечної води

5 кроків до безпечної їжі:

Теги: