УЗД нирок - простий, безпечний і швидкий спосіб оцінити стан і роботу нирок дитини без болю і дискомфорту для нього. Обстеження може проводитись з перших днів життя, так як процедура безпечна для дітей будь-якого віку.

УЗД нирок є елементом скринінгового УЗД дітей у віці одного - півтора місяців, і проводиться для виключення патологій розвитку нирок.

ПОКАЗИ ДО УЗД НИРОК ТА СЕЧОВОГО МІХУРА У ДИТИНІ

Обстеження зазвичай призначається педіатром або дитячим урологом , яких насторожили такі симптоми:

УЗД нирок дає можливість діагносту визначити ознаки цілого ряду нефрологічних захворювань у дитини:

УЗД може проводитися неодноразово (наприклад, для відстеження ефективності лікування) дітям будь-якого віку, так як є абсолютно безпечною процедурою, що не має шкідливого впливу на дитячий організм.

ПРОВЕДЕННЯ УЗД НИРОК ТА СЕЧОВОГО МІХУРА У ДИТИНІ

УЗД нирок може проводитися дитині як окремо, так і в рамках дослідження сечовидільної системи, яке дозволяє відразу оцінити стан нирок, сечового міхура і сечоводів.

У будь-якому випадку, обстеження безболісне, ​​проводиться швидко і не доставляє дитині неприємних відчуттів. При проведенні УЗД дитина може лежати на животі, спині або боці - положення залежить від того, яка проекція органу необхідна лікарю в даний момент. Також лікар може попросити дитину встати - обстеження в такому положенні дозволяє виключити опущення нирки (нефроптоз).

Під час УЗД лікар фіксує ряд параметрів, на підставі яких складає висновок про наявність чи відсутність на УЗД ознак хвороб нирок. Надалі результати УЗД вивчає лікуючий лікар (педіатр або дитячий уролог) і на їх підставі ставить діагноз і призначає лікування.

ПІДГОТОВКА ДИТИНИ ДО УЗД НИРОК ТА СЕЧОВОГО МІХУРА.

Якщо планується УЗД одних лише нирок, то спеціальної підготовки не потрібно. Однак лікарі часто призначають УЗД нирок в комплексі з дослідженням сечового міхура або всієї сечовидільної системи. Такі дослідження повинні проводитися при наповненому сечовому міхурі.

Для цього достатньо за півгодини - годину до обстеження випити від 200 до 800 мілілітрів (обсяг залежить від віку дитини) води або іншої не газованої рідини. Якщо УЗД нирок робиться немовляті, досить його просто нагодувати або напоїти за 20 хвилин до початку УЗД.

 

Теги: