телефони лікарні та обласної консультативної поліклініки

Приймальне відділення

(066) 387-1201

 

(093) 511-6781

Mobile menu

Доводимо до відома! З 01.04.2020р. КНП "ХОКЛ" ХОР працює по п'ятиденному робочому графіку з двома вихідними: субота і неділя!

14 листопада з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міжнародної діабетичної федерації відзначається  Всесвітній день боротьби з діабетом, який був приурочений до дня народження одного з відкривачів інсуліну Фредеріка Бантінга. На сьогодні цукровий діабет є однією з основних причин інвалідності та смертності.

Цукровий діабет – це група метаболічних захворювань, що характеризується гіперглікемією, яка є наслідком дефектів секреції інсуліну ( у вигляді абсолютної або відносної недостатності), дії інсуліну ( появи інсулінорезистентності) або обох цих чинників.

Ознаки та симптоми цукрового діабету не завжди яскраво проявляються. У деяких випадках людина, що страждає від захворювання, може бути не в курсі свого стану. Тому дуже важливо регулярно проходити профілактичний огляд і здавати аналізи крові.

Симптоми обох типів діабету схожі, проте при ІІ типі діабету вони не такі чіткі.

  • - надмірне сечовиділення;
  • - спрага;
  • - постійне відчуття голоду;
  • - втрата ваги;
  • - постійне відчуття втоми;
  • - погіршення зору.

Встановити діагноз ЦД можна пацієнтам із симптомами гіперглікемії, якщо в них випадково визначили підвищений рівень глюкози в плазмі крові (≥200 мг/дл, або 11,1 ммоль/л). У разі результатів тестів, близьких до порогових значень, необхідно повторити діагностичний тест через 3-6 міс.

Розрізняють цукровий діабет І типу,  ІІ типу та гестаційний діабет (  підвищення рівня глюкози плазми крові у період вагітності), а також їх модифікації. Від остаточного діагнозу буде залежати основна тактика введення пацієнта  та вибір препаратів для лікування данного захворювання.

У всьому світі серед пацієнтів з цукровим діабетом приблизно 90-95 % – пацієнти з цукровим діабетом 2 типу. Проте, кількість людей з недіагностованою патологією реально перевищує у 3-4 рази кількість виявлених пацієнтів. Відповідно до даних світової статистики, кожні 13-15 років кількість людей з цукровим діабетом подвоюється. Аналогічна тенденція спостерігається і в Україні.

Усім вагітним жінкам, згідно з наказом МОЗ України № 417, проводиться стандартний скринінговий глюкозо-толерантний тест. Він виявляє порушення вуглеводного обміну у терміні 24-28 тижнів. Якщо жінка знаходиться в групі ризику розвитку ГЦД, то тест проводять відразу після першого візиту до лікаря. 

Поради для людей з високим ризиком захворіти на діабет 

  1. Оцінити ступінь ризику:
  • вік. Зазвичай діабетом 2-го типу хворіють після 40 років. Симптоми проявляються поступово, тому людина довгий час не підозрює, що хвора;
  • спадковість. Якщо у когось з батьків є діабет, ризик захворіти більше;
  • зайва вага. Більшість людей з діабетом 2-го типу довгий час мали надлишкову вагу.  Жирова тканина, по суті, є ще одним гормональним органом, що впливає на обмін речовин. Клітини жирової тканини погано засвоюють інсулін, і в результаті рівень глюкози в крові підвищується;
  • нездорове харчування, гіподинамія збільшують ризик ожиріння, а відповідно і виникнення цукрового діабету.
  • стреси, куріння, погана екологія. Все це збільшує ризик захворіти. Двоє з трьох хворих на діабет – жителі міст.
  1. Подбати про правильне харчування:
  • їжа повинна бути різноманітною, з необхідною кількістю повноцінних білків, в тому числі тваринного походження – нежирне м'ясо, риба, молоко, кисломолочні продукти;
  • норма овочів і фруктів – п'ять порцій в день. Порція – обсяг, що уміщається в жмені. Це одне маленьке або половинка великого яблука, пара мандаринів, невелика чашка салату;
  • насичених жирів повинно бути не більше 1/3 від денної норми, решта – рослинні масла. Треба обмежити кількість сметани, вершкового масла, жирного сиру, ковбаси з сосисками, адже в них багато «прихованого» жиру;
  • «швидкі» вуглеводи шкідливі – цукор, цукерки, випічка, морозиво, солодка газована вода – чим менше, тим краще. Обмежуйте складні вуглеводи
  • нормальний темп схуднення: 0,5-1 кг в тиждень, це не шкодить здоров'ю.
  • Контролюйте рівень глюкози в крові
  • Тримайте вашу вагу в межах фізіологічної норми
  1. Не забувати про фізичні навантаження. Фізична активність – один з кращих способів стабілізувати рівень глюкози в крові. Займатися фізичними навантаженнями не менше 30 хвилин 3-4 рази на тиждень – саме те, що рекомендує ВООЗ. Регулярні помірні заняття – це набагато корисніше, ніж інтенсивні, але рідкісні. Додавайте до режиму дня аеробне фізичне навантаження.
  2. Не відкладати візит до лікаря. Якщо у вас виник хоча б один з перерахованих симптомів, записуйтесь на прийом до ендокринолога. Лікар проведе необхідні дослідження, встановить діагноз та розпочне лікування. Своєчасно розпочате лікування допомагає уникнути таких важких ускладнень, як втрата зору, діабетична стопа тощо.

Потрібно пам’ятати, що хронічна гіперглікемія при цукровому діабеті супроводжується ураженням, дисфункцією або недостатністю різних органів та систем, зокрема, очей, нирок, нервової системи, серця та кровоносних судин. Особливо небезпечним є виникнення інтеркурентних захворювань на тлі цукрового діабету.

Пацієнти з цукровим діабетом відносяться до групи ризику виникнення важкої респіраторної інфекції  при інфікуванні COVID-19. Задля запобігання ризику інфікування надаємо низку порад:

  • залишайтеся вдома! У разі необхідності звернутися до родичів або сусідів, здійснити необхідні покупки в магазині або аптеці;
  • мінімізуйте контакти з іншими людьми. Спілкування здійснюйте за допомогою телефону або електронної пошти;
  • якщо Вам доводиться здійснювати догляд за людиною з проявами респіраторної інфекції, обов’язково використовуйте маску. Не торкайтеся очей, носа, обличчя, рота руками;
  • не забувайте якомога частіше мити руки з милом не менше 20-30 с або обробляти їх антисептиками (розчинами на спиртовій основі).

                                                  


                    

  Підготували ендокринологи КНП «ХОКЛ» ХОР Марцафей О.Г., Рубаник А.А.

Теги: